Είναι γνωστό σε όλους ότι ο επαρκής και καλός ύπνος είναι το ζητούμενο για μια λειτουργική ζωή με ποιότητα.
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως οι ήχοι και οι θόρυβοι επιδρούν στον ύπνο.
Εξ ορισμού ο θόρυβος είναι ένας ανεπιθύμητος ήχος και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και στην καθημερινότητα, πολύ περισσότερο δε κατά τη διάρκεια της νύχτας και του ύπνου, όπου η επίδραση του είναι από μετρίως αρνητική έως δυσμενής και σε ψυχολογικό αλλά και σε καθαρά σωματικό επίπεδο.
Ο ξαφνικός μεμονωμένος ή και ρυθμικά επαναλαμβανόμενος θόρυβος, διαταράσσει τον ύπνο είτε προκαλώντας μικροαφυπνίσεις, είτε και αφυπνίσεις που διακόπτουν την ροή του ύπνου με τις φυσιολογικές εναλλαγές των σταδίων του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ροχαλητό του/της συντρόφου με τον οποίο μοιραζόμαστε το κρεββάτι μας και όχι μόνον, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι το ίδιο το δικό μας ροχαλητό, που μπορεί να μας αφυπνίσει κατά την νύκτα.
Εν αντιθέσει με τους ενοχλητικούς «μαύρους» θορύβους, υπάρχουν και οι «λευκοί» και οι «ροζ» ή ακόμα ήχοι οι οποίοι όχι μόνον δεν ενοχλούν/ διαταράσσουν τον ύπνο, αλλά προάγουν τον ύπνο και τον βελτιώνουν.
Ο λευκός ήχος ηχεί σαν το οικείο σε μας “shh”, σαν τον ήχο της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, όταν δεν είναι συντονισμένα σε κάποιο κανάλι και φαίνεται ότι όταν δεν είναι ιδιαίτερα έντονος σε ντεσιμπέλ προάγει έναν ήρεμο ύπνο.
Ακόμη καλύτερη επίδραση στον ύπνο προκαλούν οι “ροζ” ήχοι οι οποίοι συνήθως είναι ο ήχος της βροχής, των κυμάτων της θάλασσας, το θρόισμα των φύλλων, καθώς και ο ρυθμικός ευχάριστος ήχος.
Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι και ο “λευκός” ήχος όπως και οι “ροζ” ήχοι βελτιώνουν τον ύπνο αλλά και βοηθούν στην μελέτη και την αποδοτική εργασία.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν απαλή μουσική κατά τη διάρκεια μελέτης, αλλά και το ότι η ευχάριστη μουσική συμβάλλει στην ταχύτερη και καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και ακόμη καλύτερα στην αύξηση παραγωγής γάλακτος των αγελάδων.
Συμπερασματικά για να έχουμε καλό ύπνο πρέπει αφενός να αποφεύγουμε τους ενοχλητικούς θορύβους και αν δεν μπορούμε να τους αποκλείσουμε τότε χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες με υψηλή προστασία ήχου (35dB), όπως π.χ. τις ωτοασπίδες πολυουρεθάνης Quies.
Όσον αφορά στους “λευκούς” & “ροζ” ήχους υπάρχουν εφαρμογές κινητών με τους ήχους αυτούς ή συσκευές που τοποθετούνται στα υπνοδωμάτια ή και ήχοι όπως αυτοί που αναφέρονται στο site my sleep.gr : https://bit.ly/3E76q8p
Πέτρος Κασαρτζιάν
Δ/νων Σύμβουλος Pharma Q
Φαρμακοποιός – Χημικός Φαρμάκων